Μιλφέιγ με σφολιάτα

Υλυκα:
2 φύλλα σφολιάτας
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για την κρεμα:
1 λιτρο γαλα
 2 βανίλιες
 250 γρ. ζάχαρη
 4 αβγά χτυπημένα
 60 γρ. κορν φλάουρ
 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%1 λίτρο γάλα
Εκτελεσι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε δύο ταψιά κουζίνας με λαδόκολα. Τοποθετούμε σε κάθε ταψί από ένα φύλλο σφολιάτας κομμένο στη μέση κάθετα έτσι ώστε να έχουμε 4 κομμάτια. Πασπαλίζουμε τις σφολιάτες πάνω κάτω με τη ζάχαρη άχνη. Τρυπάμε πολύ καλά με πιρούνι τις σφολιάτες και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε τις σφολιάτες από τον φούρνο και τις πιέζουμε ελαφρώς με ένα άλλο ταψί για να φύγει ο αέρας. Αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε το γάλα με τις βανίλιες και το κορν φλάουρ σε κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά.

Ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη ζάχαρη μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αβγά. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει η κρέμα πέτσα και την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε το βούτυρο (το οποίο πρέπει να είναι μαλακωμένο) με την άχνη μέχρι να γίνει αφράτο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί. Ενώνουμε την κρέμα με το βούτυρο και τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά. Στην πιατέλα σερβιρίσματος βάζουμε μία κουταλιά σούπας κρέμα για να μην γλιστράει η σφολιάτα. Βάζουμε επάνω το 1 φύλλο και το 1/3 της κρέμας. Συνεχίζουμε τελειώνοντας με κρέμα. Σπάμε το τέταρτο φύλλο με τα χέρια και πασπαλίζουμε από πάνω και στα πλάγια το γλυκό. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη.


Σπανακόπιτα Χωριάτικη

Υλυκα

Για τα φύλλα:
1 κιλό αλεύρι
Αλάτι
1/2 φλυτζάνι λάδι
5 κουτ. σούπας ξύδι
Νερό
Για τη γέμιση:
1 ματσάκι άνιθο
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1 φλυτζανάκι ρύζι
3-4 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνιθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
"Τρίβουμε" με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.
Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.
Απλώνουμε απο πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.
Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς.