Λιγκουίνι με κοτόπουλο ε μανιταρια α λα κρεμ

Υικα:
500 γρ λιγκουίνι
300 γρ. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο με μπουκίτσες
350 γρ. μανιτάρια σε φέτες (κατά προτίμηση φρέσκα)
350 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. κύμινο
½  φλ. ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε το λάδι (ή το βούτυρο) και ροδοκοκκινίζετε το κοτόπουλο. Προσθέτετε τα μανιτάρια να σωταριστούν ελαφρά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το κύμινο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμη 15 λεπτά. Βράζετε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζετε, τα βουτυρώνετε και   τα περιχύνετε με τη σάλτσα.

Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο

Υλικα:
1-κιλό μοσχάρι σπάλα
350 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 φλ. τριμμένη ντομάτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί για τρίψιμο (κεφαλοτύρι, μυζήθρα σκληρή, παρμεζάνα)
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160o C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά, γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βάζουμε στο ταψί, ανακατεύουμε την ντομάτα με 1 ½ φλ. νερό και ρίχνουμε το μίγμα γύρω από το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ. ελαιόλαδο και μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αλλιώς προσθέτουμε καυτό νερό. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180ο C. Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

Χωριάτικη σαλάτα παραδοσιακή

Υλικα:
2 ντομάτες μεγάλες σφιχτές κομμένες στα 8 η κάθε μια
1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες (αν είναι τρυφερό μη βγάζετε την φλούδα)
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι κόκκινο κομμένο σε ροδέλες
10 ελιές Καλαμών κατά προτίμηση χωρίς το κουκούτσι
½ βαζάκι κάπαρη
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους
2 κουταλιές σούπας ξύδι
ανάλογο ελαιόλαδο (μην την κολυμπήσετε)
αλάτι
ρίγανη
Εκτελεση:
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, την πιπεριά, την κάπαρη, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξύδι. Τα ανακατώνουμε όλα αυτά μαζί και στολίζουμε την σαλατιέρα με το τυρί, τις ελιές και την ρίγανη.


Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Υλικα:
1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι κίτρινο
700 ml ζωμός κοτόπουλου
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτελεση:
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με νερό να βράση Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό στην επιφάνεια τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο, ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει σχεδόν τελείως το κοτόπουλο μας. Μετράμε το ζωμό και το αδειάζουμε σε ένα ταψί προσθέτουμε το ρύζι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι (αν χρειάζεται) και το κοτόπουλου. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να κοκκινίσει το κοτόπουλο. Όταν αρχίζει να βράζει ο ζωμός μαζί με το ρύζι το ανακατεύουμε λίγο και μετά το αφήνουμε να ψηθεί.  Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολατα


Υλικα:
1/3 φλ. ελαιόλαδο
 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
 2+1/2 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
 ½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη
) ½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
 1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
 1 κ.σ. κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας
 Για το γλάσο
100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος NOYNOY
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την  ζάχαρη  , το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, για 6΄. Τότε προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά και το περιχύνουμε με το γλάσο του.


Κέικ κακάο µε γλάσο σοκολάτας

Υλικα:
1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
 6 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
 2 βανίλιες
 1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο)
 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο 100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα
Εκτελεση:
Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα (κόσκινο) όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄ έως ότου ενωθούν σε μείγμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4΄. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά
Για το γλάσο: Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε πότε. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει. Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του.