Λαγάνα

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι Ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι Κίτρινο για ψωμί (από σκληρό σιτάρι)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές Μακεδονικό Ταχίνι
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά ξερή μαγιά (ή 30γρ. νωπή μαγιά)
200 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:

Ανακατεύεις αλεύρια με μαγιά και ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Αφού τα ανακατέψεις καλά ρίχνεις το αλάτι και το ταχίνι σε μία τρυπούλα που θα ανοίξεις στη μέση. Αρχίζεις τώρα να ρίχνεις και το νερό ανακατέυοντας με μια ξυλινη κουτάλα ή με τα χέρια. Αρχίζεις και πλάθεις με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. (Δες βίντεο για ακριβές τρόπο). αλευρώνεις λίγο τη ζύμη για να μην κολλήσει και την βάζεις σε ένα πιάτο. Αφήνεις τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει. Στη συνέχεια απλώνεις λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνεις ζυμώνεις λίγο ακόμα το ζυμάρι. Το κόβεις στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το πόσες λαγάνες και τί μεγεθος τις θες. (Εμείς φτιάξαμε στο βίντεο 2). Απλωνεις το κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστού. Καλύτερα γίνεται με έναν πλάστη. Κάνεις τρύπες στη λαγάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείφεις με λίγο νεράκι για να κολλάει το σουσάμι, και στη συνέχεια ακουμπας την λαγάνα σε ενα δισκο ή ταψι με σουσάμι για να γεμίσει (δες το βιντεο πως ακριβώς το κάνω).  Αν θες το κάνεις και από τις 2 πλευρές όπως εμείς!!
Βάζεις την λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνεις για 15 λεπτά πριν την ψήσεις. Στη συνέχεια βάζεις τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά στους 190 βαθμούς. Αναλογα με το πόσο λεπτή την έχεις φτιάξει, θέλει ανάλογο ψήσιμο. Το τελευταίο πεντάλεπτο βαλτην στο κατω μερος του φούρνου αν θες να ξεροψηθεί λίγο παραπανω απο την κατω πλευρά. (αυτο σε περίπτωση που χρησιμοποιείς στον φούρνο αντιστάσεις).