Kerasopita

Υλυκα:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- ½ φλιτζ. τσαγιού (ή και λίγο περισσότερο) ζάχαρη άχνη
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κουτ. σούπας νερό
- 1 κρόκος αβγού
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 800 γρ. κεράσια
- 40 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αβγό
- 1 φλιτζ. τσαγιού (ή και λίγο περισσότερο) ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι

Εκτελεση:

1. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια (σε θερμοκρασία δωματίου), το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη (αν θέλετε πιο γλυκιά τη βάση μπορείτε να προσθέσετε ακόμα λίγο) και τα ομογενοποιούμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από το νερό, ενώ «χτυπάμε», ώσπου να δημιουργηθεί ζύμη. Όταν αυτό γίνει, την μαζεύουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια. Αμέσως μετά, τα αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ με το αλεύρι, αφού το κοσκινίσουμε για να γίνει πιο αφράτο, το βούτυρο λιωμένο και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και το αφήνουμε για λίγο. Έπειτα, «χτυπάμε» το αβγό και την κρέμα γάλακτος με κουζινικό σύρμα. Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη, σε λεπτό σχετικά φύλλο, το οποίο τοποθετούμε σαν βάση σε ελαφρά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Έπειτα, με πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε δύο-τρία σημεία και αδειάζουμε το μείγμα του αβγού. Μετά, προσθέτουμε το μείγμα με τα κεράσια, γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον «χτυπημένο» κρόκο ενός αβγού και ψήνουμε το γλυκό  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου τρία-τέταρτα της ώρας. Σερβίρουμε τη κερασόπιτα είτε πασπαλισμένη με κρυσταλλική ζάχαρη