Κανταϊφι με φυστίκια Αιγίνης

Υλικά:

Κανταϊφι 400 γρ
Αυγά 1 ασπράδι
Φυστίκια Αιγίνης 1 ποτήρι τριμμένο όχι πολύ
Βούτυρο 7 κουταλιές σούπας
Για το σιρόπι

Νερό 2 ποτήρια
Ζάχαρη 3 ποτήρια
Λεμόνι 1 κουταλιά σούπας (τον χυμό του)

Εκτελεση:

Ανοίγουμε το κανταΐφι σε στενόμακρη θέση . Βάζουμε στο κέντρο τα τριμμένα φυστίκια Αιγίνης ανακατεμένα με το ασπράδι αυγού. Μετά κρατάμε την μια άκρη και σπρώχνοντας το τυλίγουμε ρολό. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Το περιχύνουμε με το καλά λιωμένο βούτυρο. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά μέχρι τα ροδίσει καλά. Έχουμε βράσει σε μια κατσαρόλα το νερό , με την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για 10 – 15 λεπτά (ανάλογα πόσο πηκτό θέλουμε να είναι το σιρόπι μας).Μόλις βγάλουμε το κανταϊφι μας από τον φούρνο , καυτό όπως είναι το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι μας. Το στολίζουμε από πάνω με τριμμένα φυστίκια Αιγίνης.


Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή

Υλικά:

Μία γαλόπουλα (4-5 κιλά)

Γέμιση
1 κιλά κιμάς χοιρινός
3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτελεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.




Βασιλόπιτα με φουντούκια, σοκολάτα

Υλικά:

100 γραμ. βούτυρο αγελάδος, τύπου Κερκύρας
150 γραμ. καλό ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 αυγά
1/2 φλυτζάνι γάλα
ξύσμα και χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού
2 κουταλιές καλό κονιάκ
2 βανίλιες
1 κουταλάκι μπέικιν
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροσπασμένη
1 φλυτζάνι φουντούκια τριμμένα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσουν.Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το γάλα, το χυμό, το ξύσμα, τις βανίλιες, το κονιάκ και το μπέικιν.Χτυπάμε λίγο μέχρι να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε το αλεύρι.Μόλις ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στο μείγμα, ρίχνουμε τα φουντούκια και τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Το μίξερ δεν μας χρειάζεται άλλο...Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψάκι (30-32 εκατοστά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, τρυπώντας την πίτα στο κέντρο με ένα μαχαίρι... αν βγαίνει καθαρό, η πίτα μας είναι έτοιμη!Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και την βγάζουμε από το ταψί. Την ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.Μόλις κρυώσει, τη βάζουμε σε δίσκο τούρτας ή σε μια μεγάλη πιατέλα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την στολίζουμε όπως μας αρέσει...