Αλφαχορεσ (Afajores)

Υλικα:
Για 20 μπισκότα
100 γρ. νισεστέ
60 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
30 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κονιάκ
¼ κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή 1 βανίλια
Αλάτι
Για τη γέμιση:
Dulce de leche ή μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτελεση:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη στο μίξερ, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την οποία πρώτα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ, ελάχιστο αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε την βανίλια, το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το νισεστέ, το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τη μαργαρίνη. Δουλεύουμε με τα χέρια μας, και προσθέτουμε λίγο νεράκι αν η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή, αφράτη και να κολλάει λίγο.





Σαρλοτκα με μηλο

Υλικα:
5 μήλα Golden μεγάλα
3 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
4 αβγά
250 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλλα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτελεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Σοτάρουμε ελαφρά τα μήλα με 1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο και 50 γρ. ζάχαρη όσο να αρχίσουν να καραμελώνουν. Χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε λίγο ακόμα.Αλείφουμε καλά με 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο το ταψάκι μας (διάμετρος 23 εκ.)και στρώνουμε μια λαδόκολλα για να βγει ευκολότερα η σαρλότκα. Ανακατεύουμε το μείγμα μας με τα σοταρισμένα μήλα και προσθέτουμε κανέλα και μοσχοκάρυδο. Αδειάζουμε στο ταψάκι μας


Λαχανοντολμάδες

Υλικα:
1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ  500 γραμμ. κιμά ανάμικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 2 καρότα τριμμένα
 1/2 ματσάκι άνηθο
 1/2 ματσάκι μαϊντανό
 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσαγιού νερό
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κρόκους αυγών
 2 λεμόνια

Εκτέλεση:

 Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄. Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Αφράτα μπιφτέκια με πατάτες φούρνου

Υλικα:
 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
 2 κρεμμύδια τριμμένα
 2 ντομάτες τριμμένες
 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
2 κ.σ. Κρέμα Βαλσαμικού Kalamata Papadimitriou
 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 8 πατάτες
1 κ.σ. Μουστάρδα
 Ρίγανη & θυμάρι Kalamata Papadimitriou
 1 κ.σ. ρίγανη 2 λεμόνια (χυμός) ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
 2 φλ. τσαγιού νερό αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτελεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Τις ανακατεύουμε πολύ καλά να λαδωθούν παντού. Τις αδειάζουμε σε ταψί καθώς και όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ. Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα σκεπασμένες, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια.


Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες μέσα στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους. Στραγγίζουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό. Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄ αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.