Στρούντελ με μήλο και σταφίδες

Υλυκα:

700 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ½ εκ.
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
70 γρ. ζάχαρη
10 γρ. κανέλα, τριμμένη
60 γρ. ψημένο στρεζέλ ή μπισκότα αλεσμένα
75 γρ. βούτυρο, λιωμένο
2 φύλλα σφολιατα
βούτυρο για το άλειμμα των ρολών του στρούντελ

Εκτελεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τις σταφίδες, τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα.Απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας.Αλείφουμε με το ¼ του λιωμένου βούτυρου και απλώνουμε το ¼ από το τριμμένο μπισκότο.Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.Κατά μήκος της μακριάς πλευράς απλώνουμε το μισό μείγμα του αχλαδιού, αφήνοντας 2-3 εκ. απόσταση από όλες τις άκρες της ζύμης. Διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές του φύλλου για να σφραγίσουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξουμε και δεύτερο ρολό.Με πινέλο, αλείφουμε τα στρούντελ με λιωμένο βούτυρο. Χαράσσουμε διαγώνια ανά 3 εκ. την επιφάνεια ώστε να σχηματίσουμε 4 κομμάτια σε κάθε ρολό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, μέχρι να πάρουν τα στρούντελ χρυσαφένιο χρώμα, για 25 λεπτά περίπου.Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, πριν κόψουμε.





Σιμιγδαλένιος χαλβάς με βούτυρο και γάλα

Υλυκα:

200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
400 ml γάλα φρέσκο
200 γρ.βούτυρο
100 γρ. κουκουνάρια
κανέλα ή μαριναρισμένα φρούτα
Εκτελεση:

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε για μία ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη Το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι, το σκεπάζουμε και κατά διαστήματα ανακατεύουμε για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσει. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε ελαφρά μ’ ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε με κανέλα ή στολίζουμε με μαριναρισμένα φρούτα.