Μήλα κομπόστα

Υλυκα:

1 κιλό μήλα
2 φλ. νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 φλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτελεση:

Ξεφλουδίστε τα μήλα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Κόψτε τα στα τέσσερα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Ρίξτε και το χυμό λεμονιού για να μην προλάβουν να μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσετε όλα τα μήλα.Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό και μόλις πάρει βράση ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, τα μήλα και την κανέλα. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15' περίπου. Μην τα ανακατέψετε γιατί θα διαλυθούν.Εάν μετά τα 15' το σιρόπι σας φαίνεται ακόμα πολύ αραιό, βγάλτε τα μήλα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε το σιρόπι να βράσει για άλλα 5 λεπτά.Περιχύστε με το σιρόπι την κομπόστα σας και μόλις κρυώσει λίγο καταναλώστε τη. Αν δεν τη φάτε αμέσως, βάλτε τη σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς μόλις κρυώσει τελείως.


Τούρτα παγωτό πραλίνα

Υλικά:

150 γρ. μαργαρίνη
 4 κ.σ κακάο
 200 γρ. ζαχαρούχο
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
 2 κ.σ. κονιάκ
 100 γρ. φουντούκια
 100 γρ. ζάχαρη
 Για το παγωτό:
 700 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ παγωμένη
 400 γρ. πραλίνα
 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
 100 γρ. φυστικοβούτυρο
 150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, το κακάο και το ζαχαρούχο. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ και τα σπασμένα μπισκότα. Στρώνουμε τη βάση της τούρτας ύσε φόρμα δαχτυλίδι ή τσέρκι με διάμετρο 22 εκ. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Παγιώνουμε στην κατάψυξη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα, την πραλίνα, το ζαχαρούχο και το φυστικοβούτυρο. Τα χτυπάμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 1' και μετά στη δυνατή να σφίξει το μίγμα. Το αδειάζουμε στην παγωμένη έτοιμη φόρμα. Το βάζουμε κατάψυξη για 3-4 ώρες ώστε να σφίξει και να κόβεται.
Λιώνουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι και προσθέτουμε τα φουντούκια. Ανακατεύουμε να ντυθούν με την καραμέλα. Αδειάζουμε σε λαδόκολλα. Αφού κρυώσει το σπάμε σε κομμάτια για να γαρνίρουμε την τούρτα.
Λίγο πριν σερβίρουμε την τούρτα παγωτό, αφαιρούμε το τσέρκι και περιχύνουμε με λιωμένη χλιαρή σοκολάτα. Αμέσως παγώνει και σφίγγει. Γαρνίρουμε με καραμελωμένα φουντούκια.