Καταΐφι

Υλικά:
1 κιλό καταίφι.
2&1/2 ποτήρια καρύδι κοπανισμένο.
1/2 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλο ,
1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλα.
1 βιτάμ πακέτο λυωμένο.
Για το σιρόπι:
2 κιλά ζάχαρη,
1 βαζάκι γλυκόζη(450 γραμμάρια)
2 βανίλιες
 6 ποτήρια νερό.
κρέμα σαντιγύ:
1 κουτί γιώτης γαρνί χτυπημένο με το γάλα που ορίζει η συσκευασία.

Εκτελεση:

Ξάνουμε το κανταΐφι  να αφρατέψει και μην έχει ενωμένες ίνες, παίρνουμε στο χέρι μας μια ποσότητα και βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μείγμα καρυδιού. Το τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά για να ψηθεί καλά και να πάει το σιρόπι μέχρι μέσα. Συνεχίζουμε έτσι όλο το κανταΐφι μας και το αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.Λυώνουμε το βιτάμ και βάζουμε επάνω στο κάθε κανταΐφι με το κουτάλι προσεχτικά, να βάλουμε σε όλα τα κομμάτια. Το ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς να πάρει χρώμα ,μετά στους 150 μια ώρα για να ψηθεί καλά και απο μέσα.Το κρυώνουμε και την άλλη μέρα σιροπιάζουμε πάλι με το κουτάλι ένα-ένα τα καταίφια να πάρουν όλα σιρόπι.Το σκεπάζουμε με πετσέτα για να φουσκώσει .Το σερβίρουμε μετά σπο 2 ώρες γαρνίροντας με σαντιγύ.Για το σιρόπι: βράζουμε5 λεπτά το νερό με την ζάχαρη ,προσθέτουμε την γλυκόζη και δίνουμε 5-6 βράσεις ,όχι παραπάνω, ρίχνουμε και τις βανίλιες και το βάζουμε στο γλυκό μας.



Γίγαντες στο φούρνο

Υλικά:
  500 γραμ. γίγαντες
    2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
    3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
    2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
    4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
    1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
    ½ ματσάκι μαϊντανός
    700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 
 Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40΄, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 8΄- 10΄.Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, τα βράζουμε για 10΄ και περιχύνουμε με αυτά, τους γίγαντες.Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου για 45΄, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.



Κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά

Υλικά:
3 φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα σε μεγάλους κύβους
3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κουρκουμά (τούρμερικ)
2 πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, κομμένο όπως στη χωριάτικη
2 φλ. ρύζι
3 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλ. μανιτάρια
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μαζί με τον κουρκουμά, τις πιπεριές και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλοΣβήνουμε με την ντομάτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι και τα μανιτάρια. Οσο μαγειρεύεται το φαγητό έχουμε το νου μας μήπως χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα προσθέσουμε πάνω από 1 σφηνάκι.Μαγειρεύουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, σκεπασμένο με το καπάκι