ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλυκα:

1 ρολό κοτόπουλο Ifantis
1 κιλό πατάτες
2 κυδώνια
2 μήλα πράσινα
10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλων. σέλερι
3 πορτοκάλια
1 φλ. λευκό κρασί
1 ξύλο κανέλλας
4-5 γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
2 κλων. θυμάρι φρέσκο
Κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι-λεμόνι Kalamata Papadimitriou
Αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα:
Ζουμί από το ψημένο ρολό κοτόπουλο
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο Lurpak

Εκτελεση:

Κόβουμε σε φέτες και βάζουμε μέσα σε ένα πυρέξ το κυδώνι χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. Κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες και το πράσινο μήλο σε φέτες. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτουμε στο πυρέξ τις πατάτες, το πράσινο μήλο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Ρίχνουμε το φρέσκο θυμάρι, τα δαμάσκηνα, τη δάφνη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι.Βάζουμε το ρολό κοτόπουλο στο πυρέξ και το αλείφουμε με την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι λεμόνι. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, 2-3 φέτες πορτοκάλι με τη φλούδα και ρίχνουμε το λευκό κρασί.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1-1.30 ώρα. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, μεταφέρουμε το ζουμί του σε ένα μπολ.
Για τη σάλτσα ρου:
Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το ζουμί από το ψητό ρολό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σάλτσα. Αν χρειαστεί, την αραιώνουμε με λίγο νερό. Βγάζουμε το δίχτυ, κόβουμε το ρολό κοτόπουλο σε κομμάτια και σερβίρουμε. Προσθέτουμε τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με τη σάλτσα ρου. Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι.

Χοιρινό μπούτι με δαμάσκηνα και βερίκοκα

Υλικά:

1 μπούτι χοιρινό με την πέτσα 3-3,5 κιλά
300 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
300 γρ. βερίκοκα
1 κούπα μαυροδάφνη ή Σαμιώτικο
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
Για το γλάσο μελιού
½ φλ. μέλι
¼ φλ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ ξύσμα τζίντζερ
½ κ.γ σησαμέλαιο
½ κ.γ μείγμα 5 μπαχαρικών σε σκόνη

Εκτελεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό με το κρασί και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα στη μέση και τα βάζουμε μέσα στο μείγμα χυμού - κρασιού και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα. Βάζουμε το χοιρινό σε σχάρα μέσα σε σκεύος με καπάκι, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά, το αλείφουμε με το γλάσο μελιού και μπήγουμε στο κέντρο κάθε ρόμβου ένα γαρίφαλο. Στραγγίζουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα και τη μαρινάδα τη ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με το χοιρινό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 150 βαθμούς, για 7-8 ώρες τουλάχιστον (Ανάλογα με το βάρος, αν είναι γάλακτος θέλει γύρω στις 5 - 6 ώρες. Μισή ώρα πριν το τέλος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.