Εύκολη μπουγάτσα

Υλικα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ μαργαρίνη
1 ζαχαρούχο γάλα
κανέλα - ζάχαρη άχνη
Εκτελεση:
 Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας σε ένα μέτριο πυρέξ. Παίρνουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, το ζαρώνουμε σαν ακορντεόν και το τοποθετούμε στο πυρέξ, αρχίζοντας από τη μια άκρη. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα. Κόβουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια και το σκορπίζουμε πάνω στα φύλλα.Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.Το βιτάμ θα λιώσει πάνω στα φύλλα και όταν αυτά ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο.Ρίχνουμε το ζαχαρούχο αραιωμένο με δύο μέρη νερού, και ξαναψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως από τα φύλλα.Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Μελιτζάνες γιαχνί τηγανιού με μαϊντανό

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες, μακριές (τσακώνικες ή σκουρόχρωμες)
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό ντομάτες ώριμες, σφιχτές, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις άκρες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους (περίπου 2 εκ.). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για τουλάχιστον 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε και τις στεγνώνουμε με μπόλικο χαρτί κουζίνας.Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες να τσιγαριστούν και τις γυρνάμε με μια ξύλινη σπάτουλα να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, για 7-8 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό. Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Πολίτικα σουτζουκάκια

Υλικά :
500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
 2 σκελίδες σκόρδο
 2 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 κ.γλ. κύμινο
 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
 1 φλ. τσαγ. μαυροδάφνη
 αλάτι
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Για τη σάλτσα:
 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
 2 κ.σ. ελαιόλαδο
 1/2 κ.σ. πελτές
 1 πρέζα ζάχαρη
 2-3 κόκκοι μπαχάρι
 αλάτι
 πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω ψωμί στο κρασί και τα ζυμώνω όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βράζω όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τηγανίζω τα σουτζουκάκια και τα ρίχνω στη σάλτσα να βράσουν για 10 λεπτά.