Ρεβίθια με Μοσχάρι στη Γάστρα

Υλικα:

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο
½ κιλό ρεβίθια
3 κρεμμύδια μεγάλα
2 καρότα μεγάλα
4-5 ντομάτες ώριμες ή ντοματοπελτέ
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη με ζεστό νερό μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 2-3 ώρες. Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα κομμάτια κρέατος πλυμένα και στραγγισμένα και τα τσιγαρίζουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο, προσθέτουμε και 2-3 ποτήρια νερό, βάζουμε και τα ρεβίθια αφού έχουν φουσκώσει και τα μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα όχι πολύ, να μισοψηθούν. Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινη γάστρα, την σκεπάζουμε πολύ καλά και το ψήνουμε στο φούρνο για 1,5 ώρα περίπου στου 180ο C. Σημείωση: Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε και με άσπρη σάλτσα. Αντί ντομάτες βάζουμε 2 κουταλιές αλεύρι διαλυμένο στο νερό.


Σκορδαλιά με πατάτα

Υλικα:

1 κιλό πατάτες βρασμένες
8-10 σκελίδες σκόρδο
1 1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 1/2 λεμόνι, το χυμό
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Εκτελεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε ακόμα ζεστές από τη μηχανή του πουρέ. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και αφαιρούμε από κάθε σκελίδα το πράσινο φύτρο, για να γίνει πιο εύπεπτη. Λιώνουμε το σκόρδο κοπανίζοντας σε γουδί ή με το ειδικό εργαλείο. Προσθέτουμε στο γουδί την πατάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και δουλεύουμε το μείγμα προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι, μέχρι ν' αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Διαφορετικά, βάζουμε την λιωμένη πατάτα, το μαϊντανό και το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι στο μπλέντερ και χτυπάμε τη σκορδαλιά, προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι και όταν αρχίσει να γίνεται αλοιφή, ρίχνουμε όσο λεμόνι θέλουμε. Τέλος, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.




Κόκκινες πιπεριές ξιδάτες

Υλικα:

Πιπεριές
Αλάτι
Ξύδυ

Εκτελεση:

Διαλέγουμε πιπεριές με σάρκα, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τις πλένουμε καλά  και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Τις βάζουμε στο λαμαρινάκι της κουζίνας ή στη σχάρα, πάνω σε χαρτί ψησίματος.  Ανάβουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία και βάζουμε στην πάνω σχάρα τις πιπεριές μας. Μόλις γίνουν από τη μια πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη Πρέπει να καψαλιστεί λίγο η φλούδα τους και από τις δύο μεριεςΑν είναι πολύ μεγάλες μπορεί να χρειαστεί να τις γυρίσουμε και στο πλάι. Βγάζουμε τις πιπεριές από το φούρνο και τις σκεπάζουμε με μια νάιλον σακούλα. (Γι αυτό προτιμώ να τις ψήνω στη σχάρα, για να ακουμπά η σακούλα στο χαρτί).Μόλις κρυώσουν τόσο όσο να  μπορούμε να τις πιάνουμε, τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους,κόβουμε το κοτσάνι,  και βγάζουμε τα σπόριαΌταν έχουμε καθαρίσει όλες τις πιπεριές,τις βάζουμε σε καθαρό βάζο και φτιάχνουμε οξάλμη με την οποία τις σκεπάζουμε.Φτιάχνουμε την οξάλμη  για ένα συνηθισμένο βάζο των 750 ml ως εξής:Βάζουμε σε μια κούπα 1/3 ξύδι , 1/3 νερό και διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι. Αδειάζουμε το διάλυμα στο βάζο με τις πιπεριές και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να σκεπαστούν. Κλείνουμε το βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο. Είναι καλύτερες σε δυο τρεις μέρες και κρατάνε ολόκληρο μήνα!Τις σερβίρουμε με ελαιόλαδο σκέτες σαν σαλάτα, αλλά τις χρησιμοποιούμε και σαν συστατικό σε άλλες σαλάτες ή σαν γαρνίρισμα διάφορων πιάτων.



Γαριδομακαρονάδα

Υλικα:

1 κιλό γαρίδες φρέσκες
1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας
3 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 κρεμύδι
2 πράσινες πιπεριές
100γραμμάρια φέτα
1 σφηνάκι ούζο
μαιντανό ψιλοκομμένο
ρίγανη
σκόρδο σε σκόνη
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Εκτελεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες (τις οποίες έχουμε καθαρίσει και αφαιρέσει το εντεράκι) για 2'.Τις αφαιρούμε και στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμύδι και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες,τον πελτέ και τα μπαχαρικά.Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα,τις γαρίδες και τον μαιντανό.Βράζουμε για ακόμη 1'.Παράλληλα έχουμε βράσει και σουρώσει τα ζυμαρικά.Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σκεύος και περιχύνουμε την σάλτσα με τις γαρίδες.Έτοιμη!

Λα­χα­νο­σα­λάτα με κα­ρότο και σέ­λινο

Υλικα:

2 κού­πες ψι­λο­κομ­μένο λά­χανο
2 κου­τα­λιές λε­μόνι ή ξίδι
4 κου­τα­λιές ε­λαι­ό­λαδο
1 Πρέζα α­λάτι
2 κα­ρότα τριμ­μένα
2-3 κλα­δά­κια σέ­λινο (προ­αι­ρε­τικά)

Εκτελεση:

Για να κό­ψεις το λά­χανο σα­λάτα πρέ­πει πρώτα να το πλύ­νεις ο­λό­κληρο ό­πως εί­ναι και να βγά­λεις ένα δύο ε­ξω­τε­ρικά του φύλλα. Στη συ­νέ­χεια το κό­βεις κά­θετα στη μέση. Με πολύ κο­φτερό και μα­κρύ μα­χαίρι κό­βεις πολύ λε­πτά το λά­χανο αρ­χί­ζον­τας από το κάτω μέ­ρος στο κέν­τρο, συ­νε­χώς α­νε­βά­ζον­τας το μα­χαίρι και κό­βον­τας από πάνω προς τα κάτω γυ­ρί­ζον­τας και κό­βον­τας προς τα δε­ξιά και προς τα α­ρι­στερά και πάλι προς το κέν­τρο, α­πο­φεύ­γον­τας το κεν­τρικό κοτ­σάνι του. Όσο πιο λε­πτό και μα­κρύ κό­βε­ται το λά­χανο τόσο πιο νό­στιμη γί­νε­ται η σα­λάτα.Α­φού κό­ψεις όσο χρει­άζεσαι το βά­ζεις στη σα­λα­τι­έρα.Στο ση­μείο αυτό υ­πάρ­χουν δύο ε­πι­λο­γές. Α­φή­νεις το λά­χανο ό­πως εί­ναι, ρί­χνεις λίγο α­λάτι, το λα­δο­λέ­μονο ή το λα­δό­ξιδό μας και α­να­κα­τεύ­εις καλά και σερ­βί­ρεις. Ε­ναλ­λα­κτικά, α­φού ρί­ξεις λίγο α­λάτι το τρί­βεις μία δύο φο­ρές με το χέρι μας για να “μα­ρα­θεί” λίγο. Στη συ­νέ­χεια α­νε­ξάρ­τητα με την ε­πι­λογή μας ως προς το λά­χανο, πλέ­νεις και κα­θα­ρί­ζεις τα κα­ρότα, τα κό­βεις στον τρί­φτη και τα ρί­χνεις στη σα­λα­τι­έρα.Ψι­λο­κό­βεις και ρί­χνεις το σέ­λινο.Ρί­χνεις το λα­δο­λέ­μονο ή το λα­δό­ξιδο. Α­να­κα­τεύ­εις, δο­κι­μά­ζεις από α­λάτι και ξίδι και σερ­βί­ρεις.

Παραδοσιακή φασολάδα

Υλικα:

½ κιλό (δηλ. ένα σακουλάκι) φασόλια μέτρια (στην οικογένεια προτιμούμε τα 3 Α -βραστερά)
1 κρεμμύδι
4-5 μέτρια καρότα
2-3 κλωνάρια σέλινο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές
μαϊντανός
αλάτι

Εκτελεση:

Ρίχνουμε το σακουλάκι με τα φασόλια σε μια λεκάνη, τα ψυρίζουμε και πετάμε ό,τι δεν μας φαίνεται καλό. Τα πλένουμε (ρίχνουμε νερό και το σουρώνουμε, αυτό σημαίνει πλύσιμο) και γεμίζουμε τη λεκάνη νερό για να μουλιάσουν. Αυτό το κάνουμε ΑΠΟΒΡΑΔΙΣ. Γκε γκε; Αν τους βάλετε το πρωί, θα χρειαστεί να τους μαγειρέψετε το απόγευμα, άρα θα ταΐσετε την οικογένεια Goodys σήμερα. Παρεκτός κι αν δουλεύετε 9-5 και πρόκειται να τα μαγειρέψετε το απόγευμα (βλέπε βράδυ με την κίνηση στην Κηφισίας), οπότε και τα βάζετε στο νερό πριν φύγετε για τη δουλειά. Το καταλάβαμε αυτό; Ωραία, πάμε παρακάτω. Άμα σας βρωμάνε τα φασόλια όταν πάτε να τα μαγειρέψετε, μην τρομάξετε, δεν χάλασαν, όπως μαθαίνουμε έτσι βρωμερά και τρισάλθια είναι από τη μάνα τους. Επίσης, εν αντιθέσει με πολλές άλλες περιπτώσεις, εδώ ισχύει το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και δεν θα σας βοηθήσει το να τα μουλιάσετε 3 μέρες νωρίτερα. Εγώ έτσι νόμισα (και καλά άμα τραβήξουν πολύ νερό και φουσκώσουν πολύ, θα βράσουν πιο γρήγορα) αλλά την πάτησα γιατί από κάποιο σημείο και μετά τα φασόλια έγκωσαν (μπούχτισαν ντε) το νερό και μουλάρωσαν και δεν έβραζαν.Όταν λοιπόν καταπιαστούμε με το καλό με το μαγείρεμα, πετάμε το νερό που τα μούλιαζε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό να τα σκεπάζει καλά. Η φωτιά στην αρχή είναι δυνατή και μόλις αρχίσει η βράση την χαμηλώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα με μισόκλειστο καπάκι (αν το κλείσετε τελείως, θα σας πεταχτούν νερά και αφροί και άλλα τέτοια ωραία). Προσωπικά, στο στάδιο αυτό, τα αφήνω 1,5 ώρα για να είμαι σίγουρη.Κατόπιν, κι αφού έχουμε διαβάσει μερικά κεφάλαια από το βιβλίο μας/έχουμε πλύνει τα ρούχα και τα έχουμε απλώσει/έχουμε κάψει τα μάτια στο ίντερνετ, αλλάζουμε το νερό, περνώντας τα παράλληλα τα φασόλια 2-3 νερά για να καθαρίσουν και να βγάλουν ό,τι φλούδα μπορούν (διότι, ως γνωστόν, η φλούδα προκαλεί φούσκωμα και πρήξιμο κλπ κλπ). Τα ξαναβάζουμε στην κατασαρόλα με το νερό (κάπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας, μην τη γεμίσετε, δεν φτιάχνετε μακαρόνια) μαζί με όλα τα υλικά. Τα καρότα όχι ολόκληρα, αλλά καθαρισμένα και κομμένα σε φετούλες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, όπως και ο μαϊντανός, και το σέλινο μόνο τα φύλλα του. Τα αλάτι το κρατάμε για το τέλος μιας και τα σφίγγει τα άτιμα τα όσπρια. Επίσης, μπορούμε να ρίξουμε στο σημείο αυτό λίγη ζάχαρη, που βοηθά στην πιο γρήγορη βράση.Βράζουμε για μια ώρα, και πάλι με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, δοκιμάζοντας τη γεύση και το αν έχουν βράσει (στοίχημα ότι θα πάρει 1,5 ώρα). Κανα 20 λεπτο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και το αλάτι.