Πάστα φλόρα

Υλικα:
2 φλ. μαρμελάδα φράουλα
 Για τη βάση
 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
50 γρ. καστανή ζάχαρη
 100 γρ. ζάχαρη λευκή
 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
 2 κ.σ. κονιάκ
 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
 1 πρέζα αλάτι
Εκτελεση:

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη  και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε με κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το κονιάκ και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε και το βούτυρο. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Δεν τη ζυμώνουμε πολλή ώρα με το χέρι γιατί θα σκληρύνει! Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄. Κρατάμε το 1/3 της ζύμης (για σκέπασμα). Σε αλευρωμένη επιφάνεια –ή πασπαλισμένη με άχνη– ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο 4 χιλιοστών περίπου. Τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26-28 εκατοστών. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης περνώντας τον πλάστη πάνω στο χείλος του σκεύους. Βάζουμε σε μία στρώση τη μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες. Τις πλέκουμε σταυρωτά πάνω στη μαρμελάδα fytro. Ψήνουμε την πάστα φλόρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35΄-40΄, να ροδίσει η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και κόβουμε σε κομμάτια.


Μπριάμ με καλοκαιρινά μυρωδικά

Υλικα:
4 μελιτζάνες φλάσκες
 4 κολοκύθια
 4 μεγάλες πατάτες
 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
 4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. νερό αλάτι
Εκτελεση:Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ. Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τ’ ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά). Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.





Κοτόπουλο με μπάμιες στην κατσαρόλα

Υλικα:
1 κοτόπουλο
1/2 κιλο μπάμιες
αλάτι, πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 πιπεριές
μαϊντανό
4 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
ελαιόλαδο
Εκτελεση:

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.Τελευταία βάζουμε την ντομάτα με 1 ποτήρι νερό.Σιγοβράζουμε και μισή ώρα πριν βράσει το κοτόπουλο προσθέτουμε τις μπάμιες.Αφήνουμε το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.Τον μαϊντανο τον βάζουμε στο τελευταίο 10λεπτο.