Κοκκινιστό

Υλυκα:

1 κιλό μοσχάρι (εγώ χρησιμοποιώ χτένι, μπορείτε όμως αν δεν σας αρέσει το ζελέ να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλο κομμάτι για κατσαρόλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
2 φύλλα δάφνης
1 συσκευασία συμπυκνωμένης ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας (γενναια) πάστα ντομάτας (πελτέ)
Αλάτι-πιπέρι-Λάδι-μπαχάρι-κανέλλα γαρύφαλλο

Εκτελεση:

Κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκίτσες το στεγνώνουμε καλά και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.Προσθέτουμε το κρεμύδι και το φέρνουμε και αυτό 2-3 βόλτες.Κατόπιν ρίχνουμε τον πελτέ και με τη βοήθεια της κουτάλας μας τρίβουμε και τον πάτο της κατσαρόλας να καθαρίσει από τυχόν κομματάκια κρέας που έχουν κολλήσει. Κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, τα φύλλα της δάφνης, το χυμό ντομάτας και περίπου 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση το χαμηλώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράζει. Θέλει 1 1/2 ώρα αλλά γίνεται λουκούμι.

Παϊδάκια ψητά

Υλυκα:

Παϊδάκια 1 κιλό από αρνάκι γάλακτος κομμένα
Αλάτι - πιπέρι
Ρίγανη

Εκτελεση:

Στρώνουμε τα παϊδάκια μας σε έναν δίσκο. Σε ένα μπολ βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη  και τα ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε και από τις δυο πλευρές τα παϊδάκια μας  και τα ψήνουμε ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε στην σχάρα, στο γκριλ ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα. Συνοδεύονται ωραία με πατάτες τηγανητές και τζατζίκι.



Ρεβύθια σούπα

Υλυκα:

1 κιλό ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1/4 κύβο λαχανικών
σόδα μαγειρική

Εκτελεση:

Βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για πολλές ώρες (ιδανικά 24 ώρες) σε νερό με μια κουταλιά σόδα.Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα κλείνουμε μαζί με άλλη μια κουταλιά σόδα σε μια πετσέτα. Τρίβουμε με δύναμη το μπόγο πάνω στο τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε τα ρεβύθια (μαζί με τις φλούδες) σε τρυπητό και ξεπλένουμε καλά.Ρίχνουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό, το ζωμό, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρούμε 2-3 στρώσεις από το κρεμμύδι και ρίχνουμε το υπόλοιπο ολόκληρο στην κατσαρόλα.Αφήνουμε να βράσουν για 90' ή μέχρι να χυλώσουν και να λιώνουν. Που και που ξαφρίζουμε και πετάμε τις φλούδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε συχνά.Οταν σταματήσει το βράσιμο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε για 5' πριν σερβίρουμε (για να μη νερουλιάσουν).Σερβίρουμε ζεστά με αλοτοπίπερο, λάδι, λεμόνι και το κρεμμύδι που έχουμε κρατήσει ψιλοκομμένο, και μπόλικο φρέσκο ψωμί.