Ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού

Υλικά:

1 κιλό κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια (μπουκετάκια και τρυφερά κοτσάνια)
200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας σε φέτες, βραστό ή καπνιστό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
750 ml φρέσκο γάλα
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
6 φέτες κίτρινο τυρί για τοστ με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα κομμάτια του κουνουπιδιού και τα καρότα και τα βράζω όλα μαζί για 12 - 15 λεπτά (από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω και τα μεταφέρω σε ένα μέτριο ταψί. Εκεί τα πιέζω με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ μέχρι να λιώσουν, όχι απαραίτητα να πολτοποιηθούν. Προσθέτω τις λωρίδες του ζαμπόν γαλοπούλας, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και το απλώνω ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.Για την κρέμα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.Παίρνω 1/2 φλιτζάνι από το γάλα (κρύο) και διαλύω εκεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.Ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Προσθέτω το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το γιαούρτι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Αδειάζω το μείγμα αυτό στο ταψί με το πολτοποιημένο κουνουπίδι και το απλώνω ομοιόμορφα. Καλύπτω την επιφάνεια με τοις φέτες τυριού και ψήνω το φαγητό για 30 λεπτά.



.Κρουασανάκια από σφολιάτα γεμιστά με μερέντα

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό
2 κ.σ. γάλα

μερέντα για γέμισμα

αλεύρι

Εκτέλεση:

Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας αν είναι πολύ χοντρό σε πάχος 2 με 3 χιλιοστά. Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη και αλεύρι για να το κάνετε αυτό και προσπαθήστε να κρατήσετε το σχήμα όσο γίνεται πιο ορθογώνιο.Κόψτε το φύλλο σε τρίγωνα όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Για μικρά κρουασανάκια τα τρίγωνα θα πρέπει να είναι περίπου όσο το τρίγωνο που δημιουργείται όταν ενώνεται του δείκτες σας στις άκρες και του αντίχειρες σας στη βάση του καθενός. Για μεγάλα κρουασάν τα τρίγωνα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα.Αφού κόψετε τα τρίγωνα τεντώστε το κάθε ένα έτσι ώστε να γίνει πιο μακρόστενο (εγώ δεν μπορούσα να το κάνω γιατί η ζύμη μου δεν ήταν καλή). Πιάστε με το ένα χέρι τη βάση του τριγώνου και με το άλλο την κορυφή και τεντώστε προσεκτικά τα τρίγωνα χωρίς να σχιστούνε. Χτυπήστε το αυγό με το γάλα και σε κάθε μύτη των τριγώνων βάλτε λίγο από το μίγμα του αυγού.Τυλίξτε το κρουασανάκι από τη βάση προς την κορυφή με την κορυφή να είναι από κάτω στο τέλος. Τοποθετείστε τα κρουασανάκια σε ταψί φούρνου στρωμένο με χαρτί ψησίματος.Περάστε όλα τα κρουασανάκια με το μίγμα του αυγού για να πάρουν χρώμα στο ψήσιμο και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.Για να τα γεμίσετε ζεστάνετε την μερέντα στο φούρνο μικροκυμάτων για να είναι πιο υγρή και χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη κάντε μία τρύπα στο κρουασανάκι και γεμίστε τα



Μηλοπιτακια

Υλικα:

Για την ζύμη
250 ml ελαιόλαδο ή σογιέλαιο
125 ml κρασί λευκό
2 κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια
500 gr φαριναπ
Για την γέμιση
2 μήλα τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.γ. κανέλα
30 ml κονιακ
120 gr ζάχαρη
1/2 κούπα καρύδια
1/2 κούπα σταφίδα
Εκτελεση:

Για την παρασκευή της ζύμης βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα δουλεύετε με το χέρι για 2-3 λεπτά ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, την σκεπάζετε με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Για την γέμιση, τρίβετε τα μήλα και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι ρίχνοντας και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια και τη σταφίδα που τα ρίχνετε τελευταία, τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, στη συνέχεια το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι ζύμης, το κάνουμε μπαλάκι στο χέρι μας και στη συνέχεια πιέζοντας το με την παλάμη μας το ανοίγουμε μέσα στην άλλη παλάμη,παίρνουμε ένα κουταλάκι από την γέμιση και το βάζουμε στην ζύμη, στη συνέχεια κλείνουμε τη ζύμη και το βάζουμε ανάποδα στο ταψί με τη λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά.Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.