Κερασόπιτα

Υλικά :

4 αυγά χωρισμένα
 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
 2 βανίλιες
 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
 500 γραμμ. φρέσκα κεράσια χωρίς το κουκούτσι
1 λεμόνι (ξύσμα)
 λίγο βούτυρο για το πυρίμαχο σκεύος
 άχνη ζάχαρη

Εκτελεση:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε για 6΄-7΄ ώσπου να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ελαφριά μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1΄ ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Ζεσταίνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο για 5΄ αφού πρώτα το βουτυρώσουμε. Έχουμε πλύνει και βγάλει τα κουκούτσια από τα κεράσια. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Ρίχνουμε στο ζεστό πυρίμαχο σκεύος τα ζαχαρωμένα κεράσια και τα περιχύνουμε με το χτυπημένο μείγμα αυγών. Ψήνουμε την κερασόπιτα σε προθερμαμένο φούρνο στους 180ο Cσε αέρα στη μεσαία σχάρα για 30΄-35΄ ώσπου να φουσκώσει και σταθεροποιηθεί. Πασπαλίζουμε με άχνη.


Κορμός σοκολάτας (μωσαικό) υπέροχος

Υλυκα:

250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουβερτούρα
5 κουταλιές της σούπας κονιάκ
5 κουταλιές της σούπας κακάο
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτελεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Ρίχνω μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, και ανακατεύω συχνά, προσέχοντας να μη βράσει.
Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτω τη ζάχαρη άχνη, και το κακάο και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και σπάω τα μπισκότα μέσα σε ένα μπωλ.
Ρίχνω το μίγμα και προσθέτω τις 5 κουταλιές κονιάκ. Ανακατεύω πολύ καλά, για να καλυφθουν ολα τα μπισκότα από το μιγμα. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει λίγο.
Απλώνω ένα κομμάτι λαδόκολα στον πάγκο και ρίχνω το μίγμα. Τυλίγω τη λαδόκολα γύρω από το μίγμα και δημιουργώ έναν κορμό. (ρολάρετε δεξια - αριστερά μέχρι να έχει ομοιόμορφο σχήμα).
Τυλίγω τη λαδόκολα στα άκρα για να μη χυθεί το μίγμα και το βάζω στην κατάψυξη για μερικές ώρες μέχρι να παγώσει. Όταν είναι έτοιμο το κόβω σε ροδέλες και σερβίρω σε πιατέλα τα κομμάτια






Σαρδέλες ξυδο-ριγανάτες

Υλυκα:

Σαρδέλες
Ξύδι
Ελαιόλαδο
Σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ένα τηγάνι που δεν κολλάει

Εκτελεση:

Φτιάχνουμε τις σαρδελίτσες:
Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια, τα πλένουμε και τ’ αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε καλά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο και ρίχνουμε μερικές σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Μόλις το φέρουμε δυο – τρείς βόλτες στο τηγάνι βάζουμε και τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη, σε μια σειρά

Σαρδέλες φούρνου με λεμονάτες πατάτες και σκόρδο

Υλικά :

8 μέτριες πατάτες
 1 κιλό σαρδέλες ή γαύρος
 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
 2 λεμόνια (χυμός)
 1 κ.γλ. ρίγανη
3/4 φλ. ελαιόλαδο
 4-5 σκελίδες σκόρδο
 αλάτι
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι να είναι στριμωγμένες. Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, με μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε με απότομη κίνηση για να φύγουν και τα εντόσθια. Ελαφρά ξύνουμε το δέρμα να φύγουν τα λέπια. Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία πάνω στην άλλη σε στρώση, πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄. Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.