Σπετσοφάι με λουκάνικα

Υλυκα:

λουκάνικο χωριάτικο: 700 γρ., κομμένο σε ροδέλες
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
κρεμμύδι ξερό: 1, ψιλοκομμένο
κρεμμυδάκια φρέσκα: 3 ψιλοκομμένα
σκόρδο: 3 σκελίδες, ψιλοκομμένες
πράσινη πιπεριά: 2
κόκκινη πιπεριά: 2
καρότο: 1, κομμένο σε ροδέλες
κόκκινο κρασί: 100 ml
ντομάτες: 3 φρέσκες, κομμένες στον τρίφτη
πάπρικα: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
μπούκοβο: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη: λίγη
τυρί: μετσοβόνε ή κεφαλογραβιέρα
μαϊντανός: για το σερβίρισμα

Εκτελεση:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα λουκάνικα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνετε στο λάδι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές και το καρότο και τα σοτάρετε. Στη συνέχεια τα σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι το μπούκονο και την πάπρικα. Τα αφήνετε να βράσουν για 15' σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν τα υλικά σας, ρίχνετε το λουκάνικο και τα μαγειρεύετε όλα μάζι για 15'-20' περίπου. Αφήνετε το φαγητό να ρουφήξει τα υγρά του και να μείνει μόνο με μια ωραία πηχτή σάλτσα. Λίγο πρίν το βγάλετε από τη φωτιά προσθέτετε το τυρί για να λιώσει λίγο. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Πουτανέσκα Μακαρονάδα

Υλυκα:

300 γραμ. φιογκακι
2 κουταλιές Λάδι
6 στραγγισμένα, σε κομμάτια φιλέτα Αντσούγιες
1 κουταλιά Κέτσαπ
20 μαύρες, σε φετάκια, Ελιές
1 κουταλιά Ξύδι
1 σκελίδα λιωμένο Σκόρδο
10 φυλλαράκια φρέσκο Βασιλικός
κάπαρη
100 γρμ. φιλέ Παρμεζάνα
φρεσκοτριμμένο μαύρο Πιπέρι

Εκτελεση:

Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι και στραγγίξτε τα. Ζεστάνετε το λάδι στην κατσαρόλα που έβρασαν τα μακαρόνια και ρίξτε μέσα τις αντσούγιες, τον πελτέ ντομάτας, τις ελιές, το ξίδι, το σκόρδο, το βασιλικό κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά 1'-2'. Αν χρησιμοποιήσετε άσπρα σπαγγέτι, προσθέστε στη σάλτσα 1 κουταλάκι θρυματισμένες πιπερίτσες τσίλι που θα δώσουν την καυτερή γέυση. Ρίξτε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατέψτε τα απαλά, να ενωθούν.