Σπιτικό ψωμί με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα

Υλικα:

380 γρ. χλιαρό νερό (2 φλ.)
10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
600 γρ. αλεύρι σκληρό (5 φλ.)
20 γρ. αλάτι (2 κ.γ.)
30 γρ. καστανή ζάχαρη (1 κ.σ.)
30 γρ. ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
90 γρ. αλεύρι (3/4 φλ.)

Εκτελεση:

Διαλύουμε στο 1 φλιτζάνι νερό τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό.Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Μπορεί να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, δεν ανησυχούμε γιαυτό.Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1 με 1 1/2 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.Όταν η ζύμη είναι έτοιμη ρίχνουμε μια γροθιά προς τα κάτω να ξεφουσκώσει, της δίνουμε οβάλ σχήμα και την βάζουμε σε αλευρωμένο ταψί, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για μισή ώρα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°.Ψεκάζουμε με μπόλικο νερό.Το βάζουμε στο φούρνο και μετά από 3 λεπτά ανοίγουμε και ψεκάζουμε με νερό. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά μετά από 3 λεπτά. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουνε τραγανή κόρα.Ψήνουμε συνολικά για περίπου 35 λεπτά.Περιμένουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε





Ιταλική πίτσα

Υλυκα:

1 φακελάκι μαγιά
250 γρ. νερό χλιαρό
1 πρέζα ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. καλαμποκάλευρο
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτελεση:



Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας.Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή.Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι).Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στην πίτσα.Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε απο τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά.Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.