Βασιλόπιτα

Υλικά:

2 κούπες ζάχαρη
3/4 κούπας βούτυρο
5 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα γάλα
1 βανίλια
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 κούπες κακάο
1/4 κουταλάκι σόδα
220 γρ. λευκή σοκολάτα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά
1 κουτ.σ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμi.Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτηταΈπειτα προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και τα χτυπάμε για 3 λεπτά στη μεσαία ταχύτηταΑδειάζεται τη ζύμη σε ένα βουτυρομένο ταψί και ψήνετε για 1 ώραΒγάζουμε από το φούρνο ,αναποδογυρίζουμε , τυλίγουμε το φλουρί με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μες στην βασιλόπιταΣε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα λίγο πριν το σημείο βρασμού Απορύρουμε και προσθέτουμε το βούτυροΑπορύρουμε και προσθέτουμε το βούτυροΛιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρίΕνώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα



Μπακλαβάς

Υλικά:

30 φύλλα κρούστας «πολίτικο» της alfa
200 γρ βούτυρο αιγοπρόβιο
500 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή, αλεσμένη
Σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
 500 γρ. νερό
 λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. Απλώνουμε 15 φύλλα πολίτικα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πεταχτά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30΄, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω. Όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλιάσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3΄. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, είναι γιατί ο καυτός μπακλαβάς ρουφάει αμέσως τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.
Tip: Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να παγώσει το βούτυρο, και έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.



Mελομακάρονα

Υλικά:

2 ποτήρια ελαιόλαδο (660ml)
 3/4 από το ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (165 ml)
 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
 ξύσμα από 2 πορτοκάλια
 1 κουτ. γλυκού κανέλα
 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδοQ
 1 φλ. ζαχαρη
Για το σιρόπι :
 600 ml νερό
 400 γρ ζάχαρη
 400 γρ μέλι θυμαρίσιο
 1 ξυλάκι κανέλα
 2 γαρίφαλα ολόκληρα
 1 κουτ. σούπας λεμόνι

Εκτέλεση:

Σ' ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking . Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα ,και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόχαρτο στο τέλος με ένα πιρουνάκι κάνουμε ανάγλυφη την επάνω επιφάνεια από τα οβάλ ..Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160- 165 βαθμούς στον αέρα για 20 - 25 λεπτά Τ' αφήνουμε για 20 - 25 λεπτά (μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι) να κρυώσουν.Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, επί 5 λεπτά Προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά. Ξαφρίζουμε.Βουτάμε τα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό και τα βάζουμε στην πιατέλα πασπαλίζοντας τα με καρύδι.





Κουραμπιέδες

Υλικά:

1200 γραμ. βούτυρο γάλακτος
150 γραμ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα, κομμένα και καβουρδισμένα)
1 φλυτζ. καφέ ζάχαρη άχνη
3 κρόκοι αβγών
1 κουταλάκι γλυκού σόδα διαλυμένη σε 1 φλυτζανάκι καφέ πορτοκάλι
1 φλυτζανάκι καφέ κονιάκ
2 ½ κιλά (περίπου) αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση:

Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη ώσπου να ασπρίσει.Στη συνέχεια, ρίχνετε τους κρόκους αβγών, το πορτοκάλι με τη σόδα, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.Προσθέτετε 2 κιλά αλεύρι (αν χρειαστεί και περισσότερο μέχρι να γίνει μαλακιά η ζύμη) και ζυμώνετε πολύ καλά.Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στο φούρνο στους 200C για 25 λεπτά.Όταν τους βγάλετε ζεστούς όπως είναι, ρίχνετε με το σουρωτήρι τη ζάχαρη άχνη για να κολλήσει πάνω τους. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε κι άλλη ζάχαρη άχνη.