ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Υλυκα:

1/2 κιλό φύλλα κρούστας
300 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό

Εκτελεση:

Λιώνουμε το βούτυρο.
Τρίβουμε τα φιστίκια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25Χ35 εκ. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση.
Στρώνουμε 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα, πασπαλίζουμε λίγη από τη γέμιση.
Συνεχίζουμε στρώνοντας δύο δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας γέμιση, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας.
Τελειώνουμε με 4 φύλλα, όπως αρχίσαμε.
Όταν τοποθετούμε τα φύλλα προσέχουμε οι άκρες τους να εφάπτουν το ταψί δεξιά και αριστερά (δηλαδή πρώτα τα τοποθετούμε από τις άκρες) και αυτό που μπολικαίνει στη μέση το στρώνουμε σιγά σιγά με το χέρι μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Κόβουμε το μπακλαβά σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Διαφορετικά το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες η και για μια νύχτα.
Βρέχουμε το μπακλαβά με νερό τον καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C 30΄.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και το ψήνουμε για άλλα 5-20΄ έως να πάρει χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το για 5΄ περίπου για να δέσει, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λεμόνι και αφήστε το να βράσει για ακόμα 2 λεπτά.
Περιχύστε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο με την κουτάλα σιγά σιγά. Αφήστε τον να σταθεί ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το βάλετε σε πιατέλα. Για να διατηρηθεί τραγανός μην τον σκεπάσετε.
Όταν τοποθετούμε τα φύλλα προσέχουμε οι άκρες τους να εφάπτουν το ταψί δεξιά και αριστερά (δηλαδή πρώτα τα τοποθετούμε από τις άκρες) και αυτό που μπολικαίνει στη μέση το στρώνουμε σιγά σιγά με το χέρι μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.