Αλμυρό κεϊκ με γραβιέρα και ζαμπόν

Υλικα:
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
2/3 του φλ. γιούρτι
2 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλ. ζαμπόν
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γλ. μπέϊκιν πάουντερ
3 αυγά χωριστά κρόκοι και ασπράδια
Εκτελεση:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα 3 κροκάδια.Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα (προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι για να δέσει) και την προσθέτουμε απαλά με τα υπόλοιπα υλικά.Βουτυρώνουμε 1 φόρμα και την ρίχνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά.Το βγάζουμε αμέσως από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.Όταν κρυώσει το φυλάμε σε πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει.





Γαλατόπιτα με αρωμα λεμονιου

Υλικα:
2 λίτρα γάλα (πλήρες κατά προτίμηση)
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γλ. βανίλια σκόνη
1 1/2 φλ. ζάχαρη
4 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
5 φύλλα κρούστας
το χυμό και το ξύσμα
1 λεμονιού
4 κ.γλ. ζάχαρη (για το φύλλο)

1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο για το φύλλο
Εκτελεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα, σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε λιγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.Χτυπάμε τη ζάχαρη με 3 από τ΄αυγά και προσθέτουμε την βανίλια.Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το μείγμα με τ΄αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.Ξαναβάζουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε.Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λιπαρή ύλη (βούτυρο ή λάδι) και απλώνουμε 2 φύλλα κρούστας τα οποία αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα που μας απομένουν.Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και τακτοποιούμε τις άκρες τους όμορφα-όμορφα προς τα μέσα.Τέλος, χτυπάμε 1 αυγό και περιχύνουμε πάνω από την κρέμα μας!!Ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτάκια περίπου (ανάλογα τον φούρνο).