Μουσακάς με πατάτεσ

Υλικα
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι
1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι

πιπέρι
για τη σάλτσα κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι

πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά και  καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τις τηγανίζουμε αφού κάψει το λάδι και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες και έπειτα τις κόβουμε σε φέτες. Παραδοσιακά τηγανίζονται και οι πατάτες, αλλά βράζοντάς τες έχουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα με εξίσου αρκετό λάδι από τις μελιτζάνες. Ετιμαζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι ζεστό, όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμαΣε ταψί, απλώνουμε τις πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς από πάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου