Μπακαλιάρος με σπανάκι και αγκινάρες

Υλικα:
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
1 κιλό σπανάκι
4 αγκινάρες (κομμένες στα 4)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1½ κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
1 ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη (χωρίς τους σπόρους της)
2 σκελίδες σκόρδο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα:
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
Εκτελεση:
Βάζουμε το μπακαλιάρο σε νερό από την προηγούμενη ημέρα για να φύγει το πολύ αλάτι και να μαλακώσει. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο να κάψει και, στη συνέχεια, προσθέτουμε να σοταριστούν τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα ψιλοκομμένα) και το σκόρδο. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας) και ανακατεύουμε. Κόβουμε τις αγκινάρες (την καθεμία σε 4 κομμάτια), ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα, αφαιρούμε τους σπόρους της και την ψιλοκόβουμε, καθαρίζουμε το σπανάκι και τα ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι το σπανάκι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να αχνιστεί για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και να βγάλει όλα του τα υγρά. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα προσθέτουμε και αυτά στο φαγητό. Τέλος, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, σβήνουμε τη φωτιά, κατεβάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε το μπακαλιάρο. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο να κάψει. Αλατοπιπερώνουμε το μπακαλιάρο (αφού τον έχουμε φιλετάρει και κόψει σε μεγάλες μερίδες) και τον βάζουμε στο τηγάνι με το δέρμα του προς τα κάτω (για να προστατευτεί η σάρκα του ψαριού και να μείνει τρυφερό) για 5 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μπακαλιάρο στην κατσαρόλα πάνω από το σπανάκι και τις αγκινάρες, καλύπτουμε το φαγητό με μια λαδόκολλα για να μην εξατμιστούν τα υγρά του και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Τέλος, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, στους 250 βαθμούς (δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στο φαγητό· το αφήνουμε να βράσει με τα υγρά του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου